Νέα

Τι λένε οι αριθμοί

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η βαθμολογία της ATP (υπεράσπιση πόντων με βάση τα αντίστοιχα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους), καθιστά αναγκαίο έναν πολύ προσεκτικό αγωνιστικό σχεδιασμό από την πλευρά των αθλητών.

Από τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιφάνειας, την ηλικία του κάθε αθλητή, μέχρι τα ταξίδια που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία κ.α.) και τους τραυματισμούς που μπορούν να προκύψουν, οι αθλητές και οι ομάδες τους καλούνται να σταθμίσουν ένα μεγάλο αριθμό σταθερών και αστάθμητων παραγόντων, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αρκετοί θα υποστηρίξουν πως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, πως η στατιστική δεν αποτυπώνει σε απόλυτο βαθμό την εικόνα του γηπέδου. Ας δούμε λοιπόν σε ποιο βαθμό, η στατιστική απεικόνιση για το 2018, ανταποκρίνεται στην εικόνα που είχαμε για τους δέκα καλύτερους αθλητές με βάση την παγκόσμια κατάταξη. Λένε άραγε οι αριθμοί την αλήθεια της χρονιάς που ολοκληρώθηκε;

Με μια πρώτη εικόνα της βαθμολογίας και με την επίγευση που άφησε το εξαιρετικό δεύτερο εξάμηνο που πραγματοποίησε ο Novak Djokovic, πολλοί θα υποστηρίξουν πως ο Σέρβος δικαίως τερμάτισε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αν οι φίλοι του Rafael Nadal έχουν ενστάσεις για αυτό, σίγουρα δεν μπορείς να τους αδικήσεις. Ο Ισπανός, ο οποίος τερμάτισε στο ν.2 της κατάταξης έχει ένα εκπληκτικό ποσοστό νικών 91,8% έναντι του 81,5% του Djokovic, ο οποίος μάλιστα στη σχετική λίστα υπολείπεται και του Roger Federer ο οποίος κέρδισε το 82,8% των αγώνων του.

Οι λάτρεις των αριθμών θα ισχυριστούν μάλιστα πως ο Ισπανός ίσως άξιζε να βρίσκεται στο ν.1 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς ολοκλήρωσε πρώτος τη χρονιά και στη σχετική λίστα με τους τίτλους, κατακτώντας πέντε (5) έναντι των τεσσάρων (4) που κατέκτησαν οι Djokovic, Federer και Zverev.

Όλα αυτά μάλιστα, έχοντας αγωνιστεί όλη τη χρονιά σε μόλις 49 αγώνες, καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν του στις 8 Σεπτεμβρίου εγκαταλείποντας στον ημιτελικό του US Open απέναντι στον Del Potro, λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Στη σχετική λίστα με τα περισσότερα παιχνίδια ο Nadal βρίσκεται στην ένατη θέση, ενώ στις πρώτες δύο θέσεις, με 77 και 74 παιχνίδια αντίστοιχα, βρίσκονται οι νεότεροι Zverev και Thiem.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται μόνο ένας αθλητής ο οποίος δεν κατέκτησε ούτε έναν τίτλο στο ATP Tour μέσα στη χρονιά. Ο Ιάπωνας Kei Nishikori, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 64 αγώνες, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τουρνουά στο ATP Tour, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι κατέκτησε έναν τίτλο σε τουρνουά Challenger το 2018!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τη σεζόν με 73 αγώνες, ποσοστό κερδισμένων αγώνων 63%, κατακτώντας έναν τίτλο στο Open της Στοκχόλμης και με career high το ν.15 στην παγκόσμια κατάταξη.

Φωτογραφία: Tech Central

userEditorΤι λένε οι αριθμοί