Νέα

Final Set Tiebreak και στο Αυστραλιανό Open!!!

Έπειτα από αμέτρητες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, η διοίκηση του Αυστραλιανού Open αποφάσισε να καταργήσει το κανόνα του advantage στο τελικό σετ και να ακολουθήσει το Wimbledon εισάγοντας το Final Set Tiebreak (ο πρώτος στους 10 πόντους) εφόσον το τελευταίο σετ είναι ισόπαλο 6-6 στα games.

«Ρωτήσαμε τους παίκτες – τόσο βετεράνους όσο και εν ενεργεία, σχολιαστές, πράκτορες και τηλεοπτικούς αναλυτές αν ήθελαν να παίξουν το τελικό σετ με advantage ή όχι» ανέφερε σε δήλωση του ο Craig Tiley, ο διευθυντής του τουρνουά.

Πριν 2 μήνες περίπου, η διοίκηση του Wimbledon είχε ανακοινώσει ότι από τη νέα σεζόν όλα τα τουρνουά που διεξάγονται στο All England Lawn Tennis Club, θα έχουν Tiebreak όταν το σκορ είναι ισόπαλο 12-12 στο τελευταίο σετ.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά από το φετινό ημιτελικό μεταξύ του Αμερικανού John Isner και του Νοτιοαφρικανού Kevin Anderson, ο οποίος κρίθηκε υπέρ του δεύτερου με σκορ 26-24 στο τελευταίο σετ, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

O Tiley ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τους παίκτες όσο και για τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο».

Πλέον και τα 4 Grand Slam έχουν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνεται το τελευταίο σετ ενός παιχνιδιού.

Το Αμερικανικό Open χρησιμοποιεί παραδοσιακά tie-break ακόμα και στο τελικό σετ, με τον πρώτο παίκτη που φτάνει τους επτά πόντους (εφόσον έχει διαφορά δύο πόντων) να είναι νικητής.

Το Γαλλικό Open (Roland Garos) δεν έχει τελικό set-break, με τους αγώνες να συνεχίζονται μέχρις ότου ένας παίκτης εξασφαλίσει δύο games στο τελευταίο σετ.

Πηγή: Reuters / Tennis Australia
Φωτογραφία Εξωφύλλου: WTA Tennis

userEditorFinal Set Tiebreak και στο Αυστραλιανό Open!!!